Posted on: 13. novembra 2017 Posted by: Damián Žilka Comments: 0

(NE)BEZPEČNE V SIETI na ZŠ Prostějovská 38 v Prešove

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Základná škola Prostějovská 38 v Prešove sa aktívne zapojila do informačno-vzdelávacej kampane pod názvom „(Ne)bezpečne v sieti“, ktorú organizuje Centrum pre podporu neformálneho vzdelávania (CeNef) z Prešova.
V stredu 08. novembra 2017 sa v priestoroch školy uskutočnili diskusné workshopy, zamerané na bezpečné využívanie internetu a novodobých informačných a komunikačných technológií, ktoré sa stali súčasťou každodenného života mládeže.
V rámci neformálnych diskusných stretnutí boli žiakom poskytnuté informácie nielen o výhodách, ale aj o rizikách on-line prostredia. Lektori Ľuboš Marcinek a Ján Smatana prostredníctvom rôznych aktivít, vedených neformálnym spôsobom vzdelávali deviatakov v téme kritické myslenie a rozpoznanie nenávistných prejavov na internete.

Cieľom podujatia bolo motivovať  a šíriť povedomie a myšlienky kritického myslenia, ktoré je v súčasnej spoločnosti veľmi potrebné, aby mladí dokázali odolávať rôznym formám extrémizmu, neznášanlivosti nielen vo virtuálnom svete a zároveň posilniť formovanie ich hodnôt, zodpovednosti a tolerancie.

„Vedieť analyzovať, hodnotiť a triediť informácie, kriticky posúdiť mediálne výstupy, odlišovať dôveryhodné fakty od poloprávd a klamstiev je pre mladého človeka v dnešnej hektickej dobe, kľúčová kompetencia pre jeho ďalší osobný i profesionálny rozvoj“, skonštatoval odborník  na mládežnícku politiku Ľuboš Marcinek.

Účastníci workshopov sa okrem iného dozvedeli, že kyberšikanovanie, teda opakované a zámerné správanie, ktorého cieľom je vysmievať sa, ubližovať a ponižovať ostatných na internete,  sa od iných foriem šikanovania odlišuje tým, že:

  • si dokáže nájsť oveľa väčšie publikum,
  • často zostane nevyriešené,
  • obeť sa pred agresorom nedokáže skryť ani utiecť.

Ďakujeme za ústretovosť a  spoluprácu pri realizácii diskusných workshopov vedeniu Základnej školy, osobitne pani učiteľke Mgr. Eve Bartkovej.

Projekt „(Ne)bezpečne v sieti“ je financovaný z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.  

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Categories: